• Lisa O'Neill (IRL)

  Roseanne Reid (UK)

  Programma:

  18 uur: Roseanne Reid

  18 uur 45 - 20:15 uur: buffet is open

  20:15 uur: Lisa O'Neill

   

  Zaterdag 23 mei 2020 - Beddermolen Tongerlo

  Tickets: 18 EUR (excl. catering) of 30 EUR (incl. catering )

  Lisa O'Neill

  Geboren en getogen in County Cavan in Ierland, verhuisde ze op haar achttiende naar Dublin, om daar muziek te studeren, en onvermijdelijk in de frisse innovatieve Ierse folkscène terecht te komen. Lisa O'Neill maakte haar eerste album in 2009 en zit ondertussen al aan nummer vijf. Haar repertoire wisselt sterke eigen nummers af met interpretaties van traditionals.

   

  Ze slaagt er als geen ander in om songwriting en de rijke Ierse muziekgeschiedenis te blenden. In haar eigen nummers is ze een rake observator, en brengt ze met haar unieke stemgeluid en zachte arrangementen vaak een intense boodschap.

   

  Haar nummer Rock the machine, over de dokwerkers in Dublin die door de toenemende automatisering hun jobs verliezen, grijpt je door haar toonzetting en door haar zacht gebruik van instrumenten naar de keel. De manier waarop ze songs uit Alan Lomax' collectie interpreteert, brengt deze muziek regelrecht binnen in de huidige tijdsgeest.


  Ze stond begin 2018 nog op het podium met Nick Cave, Bono en Sinèad O’Connor tijdens de zestigste verjaardag van Shane ‘The Pogues' MacGowan.

  Roseanne Reid

  Trails, het debuutalbum van de Schotse Roseanne Reid dat in de lente van 2019 verscheen, kondigt een unieke nieuwe stem binnen het folk-rootsgenre aan. Reid, oudste dochter van Craig Reid van The Proclaimers, nam haar plaat op in Brooklyn met een topteam, vakkundig samengesteld door Teddy Thompson (ja, zoon van Richard), die het album producete. De nummers van Reid klinken bedrieglijk eenvoudig, maar zitten boordevol betekenis.


  Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Americana-legende Steve Earle een grote fan is van haar. Hij wilde zelfs maar al te graag samenwerken, het resultaat is de wondermooie song Sweet Annie. Earle en Thompson zijn niet de enige fans van het eerste uur. Ook Jools Holland is betoverd door de schoonheid van haar muziek. Hij nodigde haar meteen uit in zijn BBC-programma voor een interview en livesessie. Op het palmares van Reid staat ook een nominatie voor de BBC Folk Awards 2015 en recent een nominatie voor de UK Americana Awards.