Muzikale wandelingen tijdens de zomer van 2020
Ook deze zomer gaan we muzikaal wandelen!
Beleef de Merodestreek, haar mooie kleine erfgoedplekken en haar prachtige natuurgebieden muzikaal! Uniek aan het Merodefestival zijn de muzikale wandelingen. Op tochten in kleine groep van zo'n 7 km houden we een drie of viertal muzikale stops, en tonen we de regio op zijn mooist. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee. Let op ! de wandelingen zijn NIET toegankelijk met een buggy. Kinderen moeten dus een stevige wandeling aan kunnen.
Di 21 juli // Demerbroeken - Belgische feestdag - Tous ensemble : unieke inkijk in de Waalse folkscène
UITVERKOCHT
Met muziek van Tom Theuns/Aurélie Dorzée - Rémi Decker/Marc Malempré - Charlotte Rénoy - Gérard De Smaele
De wandeling start in het dorp Zichem en slingert zich langs de meanders van de Demer met zicht op het natuurgebied de Demerbroeken tot in Testelt. Op de terugweg gaan we midden door (langs paadjes uiteraard) het gebied, om langs de Hulpe terug het startpunt te bereiken.
Start: Zichem (startplaats wordt meegegeven bij inschrijving) – start om 10 , 11 of 12 uur – duur: +- 4 uur - afstand +- 7,5 km– ticket 12.5 EUR inclusief streekbier / fruitsapje
ZO 26 juli // In & om Westerlo: muzikaal wandelen door Norbertijnengebied
UITVERKOCHT
Met muziek van: Duo Muller & Masure, Marieke Van Ransbeeck/Anouk Sanczuk, Hussein Rassim/Juliette Lacroix en Bert Ruymbeek/Laura Cortese
De wandeling start in het pittoreske Westerlo en wandelt door het natuurgebied Varenbroek tot bij enkele unieke boerderijen die de Norbertijnen hier in hun eeuwenoude aanwezigheid opbouwden terug tot de meanders van de Nete, en de uitgebreide domeinen die de prins de Merode onderhoudt.
Start: Westerlo (startplaats wordt meegegeven bij inschrijving) – start om 10, 11 of 12 uur – duur: +- 4 uur – afstand +- 7,5 km – ticket: 12.5 EUR inclusief streekbier / fruitsapje.
Muzikanten tijdens deze wandelingen
21 JULI 2020
Al sinds 2004 exploreren Aurélie en Tom samen muziek met tal van unieke instrumenten, namen ze zes albums op, toerden ze o.a. met een concert-woon-boot langs 120 concertzalen en kregen ze meer dan eens ***** bij recensies van hun voorstellingen of cd’s. Dit unieke duo brengt ‘akoestische experimentele muziek die een surrealistisch verhaal vertelt en een zoektocht is naar onuitgegeven klank en structuur die de luisteraar meesleept’, dixit dS.
Rémi die door de liefde van Virton naar Wolfsdonk verhuisde, maakte samen met Luikenaar Marc Malempré een uniek muzikaal pronkstuk: ze tekenden oude traditionele Waalse liedjes op die in de cafés rond de werkhuizen nog gezongen werden, en maakten daarmee een unieke voorstelling waarbij zang en tal van instrumenten de liedjes inkleuren.
De jonge singer-songwriter Charlotte Renoy maakte haar eerste breekbare Franstalige folksongs rond haar 15de en won er bijna elk concours mee waar ze zich voor inschreef. Enkele jaren ervaring later, is ze nu terug met muziek waar de teksten centraal staan, breekbaar gebracht, en vol emotie. Van traditionele Waalse folksongs tot eigen composities.
Old time blues op een 5-string banjo, wordt in ons land door vermoedelijk niemand beter beheerst dan door Gérard De Smaele. Hij bezocht zowat elke expo en workshops in heel de USA en had tot enkele jaren geleden ook een duo met RUM-frontman Wiet Van De Leest
26 JULI 2020
Bert als bezieler-accordeonist bij Wör vond de liefde bij de Amerikaanse violiste/singer songwriter Laura Cortese. Ze spelen nooit samen in bands of op elkaars platen, maar wel bij hun thuis uiteraard. En voor één keer ook in de natuur.
Marieke Van Ransbeeck/Anouk Sanczuk
Doedelzakspeelster Marieke Van Ransbeeck studeerde aan het Lemmensinstituut en was één van de drijvende krachten achter Folk in Leuven, ze nam echter de vlucht vooruit en studeerde de prestigieuze Nordic Master in Folk Music bij elkaar in Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. De invloeden van het Noorden, haar studie Barok en haar wortels in de Vlaamse folkmuziek maken Marieke op 26ste al een referentie voor onze muziekscène. Voor de gelegenheid brengt ze violiste Anouk Sanczuk mee, die zich vooral verdiept in de wereld van de Romamuziek, cultuur en traditie en die we kennen van Broes, of Flairck of Room13orchestra.
Herentalsenaar Philip Masure en Nederlander Isaac Muller zijn ervaren rotten in Ierse en Bretoense folkmuziek, en mixen DAGDAD-gitaar en fluit. Ook invloeden van Nederlandse 18de eeuwse dansmuziek zitten in het repertoire.
Hussein Rassim/Juliette Lacroix
Het verhaal van oud-speler Hussein Rassim is bekend: als Iraakse vluchteling komt hij in Brussel terecht, en via crowdfunding krijgt hij zijn verloren muziekinstrument de ‘oud’ terug. Al in 2016 speelt hij op Merodefestival een unieke set in de kleine St.Bavokapel, en in 2019 keert hij terug met zijn kwartet NAWARIS. Deze keer brengt hij zijn geliefde en celliste Juliette Lacroix mee, en brengen ze intieme versies van NAWARIS nummers op oud en cello.
Merodefestival is een project van Wesp - BE0863441738 - Jozef Wautersstraat 4 - 3010 Kessel-Lo
Artwork: Reinhart Croon